mój przepis na puszysty
BISZKOPT
( z receptury mistrza cukiernictwa :) )
8 jajek (L)
200 g mąki tortowej
220 g cukru
100 g mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubijamy na najmniejszym gazie z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę aż zwiększą swoją objętość i będą puszyste i w miarę sztywne, w między czasie wyłączamy gaz jak masa będzie letnia.( Ja używam garnka jest łatwiej, dużego garnka piana rośnie w oczach, najlepiej jest mikserem ją "napowietrzać")
Mąkę zwykłą i ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany wsypujemy po trochu mąkę i mieszamy( trzeba uważać by jej nie zaciągać) , tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec musi być nagrzany do temp. 180 stopni. Pieczemy ok 45-50 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną swoją opinią:)